Unikátní přeslička „Arthropitys Bistriata“

Kdesi na Rakovnicku je velice ojedinělá lokalita, kde se dají sbírat zkamenělé stromové přesličky. Ojedinělé na tom je, že na této zóně není nic jiného než tento druh. Je to takový sběratelský grál, protože co si budeme povídat, znát místo s tímto druhem a vědět, že to tam prostě je a při troše snahy se zde dá získat naprosto špičková ukázka tohoto materiálu, je prostě balzám na duši. Předem bych chtěl poděkovat lidem, kteří to tam znají, že se toto místo doposud neprofláklo a doufám, že se to i nadále udrží v tajnosti a časem to vydá další nedocenitelné vzorky. Chtěl bych říct jednu zásadní věc,  vše co jsme tam našli je k dispozici pro vědecké účely a nebude to dále distribuováno jako prodejní artikl. I informace, které jsme s Martinem nastřádali za poslední dva roky budou poskytnuty jen lidem, kteří pocházejí z vědecké obce. A teď zpět k našemu úžasnému vzorku, je to, jak již nadpis napovídá, zkamenělá přeslička rodu Arthropitys Bistriata, který jsme poctivě vypíchali na lokalitě jehlou a máme z ní obrovskou radost, protože je to v Čechách naprosto unikátní vzorek svou velikostí a ve světovém měřítku jakbysmet, Jirko ;). Takže, zde jsou fotky, které jsem udělal z mobilu a časem třeba přibudou kvalitnější ze zrcadlovky. Jako poslední informaci bych chtěl podotknout, že předběžně máme domluvenou spolupráci s Václavem Menclem a Jakubem Sakalou, kteří projevili zájem se vědecky podílet na tomto objevu.DSC_0013_3 DSC_0015_3

DSC_0011_2

Rakovnicko, Arthropitys Bistriata, rozměr 42×40×50 cm

Příspěvek byl publikován v rubrice Lokality, Rakovnicko a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u „Unikátní přeslička „Arthropitys Bistriata“

  1. Tohle je již pěkný kousek. Vidím, že informace o téhle lokalitě se rozšířila mezi další sběratele. Kameny z téhle nevelké oblasti jsou charakteristické jednou vlastností – určité sekce kmenů jsou překvapivě porézní. Leštit se sice dají, ale je to mnohem náročnější.

  2. zdravím,mohl byste mi lehce nastínit jak vypadá to hledání jehlou a třeba parametry nastroje,délka a tlouštka? 😀

  3. no jo,obhajovat nenasytnost pri plneni vlastnich sbirek vedeckym vyzkumem,tajit co se da,chlubit se,to vam de,ale poradit byt jen minimum,to ne

    • Milý Petře, původně jsem ani nechtěl na tento tvůj komentář reagovat, protože je to jak fňukání malého děcka. Každopádně, člověk který není ani schopen vyplnit email, natož svoje celé jméno a skrývá se za nějakou proxynou jako je Opera Mini Proxy nebo CyberGhost, je pro mě absolutně nezajímavý. Takže si prosím zůstaň v té své anonymitě a přemýšlej, jak takové obyčejné náčiní jako je jehla může fungovat. A jestli tě tento web tolik rozčiluje, tak sem prosím tě nechoď.

  4. Srdečné pozdravy z Liberce ! Domnívám se, že se jedná o nález na Rakovnicku poměrně vzácný (zřejmě nacházíte především Dadoxylony). Centrální dutina nejeví rysy charakteristické pro stromy typu Calamitaceae.
    V úvahu přichází možná Cordait s pseudomorfózou téměř setřenými znaky centrální části typu Artisie. OD

    • Dobrý den,
      s čistým srdcem mohu říct, že se absolutně mýlíte. Na Rakovnicku se našlo takových přesliček, že by jste se až divil. Konkrétně tato zóna je tak výjimečná, že Paka nesahá tomuto místu ani po paty. Navíc, byly tyto kusy i zkoumány vědecky a není nade vší pochybnost, že se jedná o druh Arthropitys Bistriata. Musíte se ke mě přijet podívat, myslím, že budete doslova šokován.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *