Velvarský unikát

V pátek jsem se konečně odhodlal a zajel jsem si pro zcela unikátní kousek dřeva z Velvar, který je z této lokality asi to nejlepší co jsem kdy viděl. Kupodivu, druhou půlku již před rokem a půl získal Martin od jiného sběratele a já jsem bohužel jen utřel nos a zamáčkl slzičku, protože v tu dobu na něj nebyli finance a já jsem se jen modlil, aby se časem někde vyloupla druhá půlka. Co čert nechtěl, po nějaké době se druhá půlka také dostala do oběhu a k mému štěstí jsem dostal možnost tento unikát koupit, což jsem nakonec udělal, protože jak jistě uznáte je to velice zajímavý kus. Předem bych chtěl říct, že znám také přibližně historii tohoto dřeva a lidí kolem něj, takže nemám úplně radost z toho, že ho původní majitel musel prodat, protože ho k tomu dohnali zajisté vážné okolnosti. Každopádně, dřeva jsou v dobrých rukách a má to opravdu smysl, protože jsou u lidí kteří dřeva milují, což je také na jednu stranu pozitivní. Přeji tedy původnímu majiteli ať se mu daří a vyřeší vše ke své spokojenosti. S tím bych se dnes rozloučil.

IMG_1551

Agathoxylon, Paleozoikum, Czech Republic, Velvary, 43×23,5×6 cm

Příspěvek byl publikován v rubrice Lokality, Slánsko a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Velvarský unikát

  1. Velmi vydařený kousek to je. Jen jedna věc mi tam však nesedí, a to je skutečnost, že Agathoxylony jsou poprve popsány v triasových vrstvách (v Evropě Německo a Polsko, v USA z Arizony, atd.). Není mi však známo, že by se u nás našlo dřevo triasového stáří (zvlášť v oblasti kolem Velvar), takže ten kousek není buď Agathoxylon (který má strukturu velmi podobnou s Araucarioxylonem), ale nějaké jiné dřevo paleozoického stáří z okolí Velvar, a nebo to je mesozoický Agathoxylon, ale byl nalezen někde jinde. Osobně se přikládám k první variantě, ale neznám historii tohoto kamene.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *