Pár kousků

V poslední době jsem se dostal do pracovního stresu a absolutně jsem nestíhal nic. Každopádně situace se vylepšila a já se konečně mohu opět podělit o nějaké rozumy a   zkamenělá dřeva, která jsem získal. První věc, kterou bych tu chtěl zmínit, je darovaná přeslička ve směsi karneolu a chalcedonu ze Slaného, kterou jsem dostal od kamaráda Jardy. Našel ji kdesi v sutinách bordelu a kamení. Co k tomu dodat, je to kousek, který původně rostl ve sladkovodním jezerním prostředí a dle ozubení se zřejmě jedná o zkamenělou přesličku obalenou sinicemi. O těchto kouscích jsem mnohokrát mluvil s kamarádem Martinem a moc by nás zajímalo v jakém prostředí a za jakých podmínek došlo k tak kvalitnímu nasycení křemičitany.

_MG_9861

Další dřevo, které jsem sehnal na aukru, je pěkný střeďák z Kolešovic. Je to lokalita u Rakovníka, kde se ještě v 80 letech daly najít velice pěkné ukázky všeho možného a hlavně ve velice dobré kvalitě nasycení jako ve vedlejších Chrášťanech. Poslední rok jsem se této lokalitě věnoval a musím konstatovat, že je to již zcela mrtvá lokalita a veškeré nálezy byly zřejmě spjaty s budováním chmelnic v této oblasti.

_MG_9866

A máme tu opět další kus araukaritu, sehnal jsem ho od jednoho bezva pána z Broumova, který ho našel v Radvanicích v Jestřebích horách. V těchto horách jsem strávil mnoho času a musím říct, že takto barevný kousek je celkem vzácná záležitost a není úplně běžné něco takového tam najít. Škoda jen, že není celý byla by to vskutku velice hezká ukázka z této oblasti.

_MG_9863

Nevím jak začít další odstavec o dalším dřevu, abych nepoužil slovo „další“, nicméně už jsem začal ;). Tento kus nevím odkud je, protože mi ho dotyčný prodejce zatím neurčil, každopádně já si myslím, že bude buď z Rakovníka nebo z Očihova. No, nechme se překvapit co z toho vypadne za lokalitu.

_MG_9867

A poslední věcí je třetihorní kousek z Vodňan, který jsem zakoupil od téhož pána co výše uvedený araukarit. Mám rád tyto kusy a časem vám ukážu velice hezké ukázky tohoto materiálu,  který doporučuji do každé sbírky zkamenělých dřev.

_MG_9869 _MG_9868

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *