Kmínky z Českého ráje

Nedávno jsme se s Martinem poflakovali po lokalitách v Českém ráji a podařilo se nám najít zbytky zkamenělých rostlin, které se dříve hojně vyskytovaly na určitých místech tohoto kraje. Vesměs jsou to již jen fragmenty krásných chalcedonových hlíz, obsahujících zkamenělé kmínky, které se dříve asi celkem běžně vyorávaly z pole. Je škoda, že je to již dnes nedostatková surovina, protože je to velice krásný materiál, který je v rámci Evropy celkem unikátní. Jelikož je to chalcedon, tak se materiál velice dobře leští, nicméně o to víc dostává v poli zabrat a proto je velice těžké najít nějaký zajímavý a důstojný kousek do sbírky. Každopádně, nám se něco povedlo a tady je aspoň jeden z nich. Ostatní budu postupně zpracovávat, takže se můžete těšit ještě na nějaké ukázky tohoto materiálu.

IMG_0441

5 komentářů u „Kmínky z Českého ráje

  1. Moc pěkné , nechcete se podělit o nějaké bližší určení oblasti kde lze tyto nalézt ? český ráj je poměrně rozsáhlý .. 🙂

  2. a ješte by mě zajímalo jaký má tento exemplář rozměry? stačí délka podstavce na kterém je pro lepší představu , díky

  3. Ten kámen má 12,5 cm na šířku a 10 cm na výšku. Jinak co se týká lokality, řekl bych to takhle. Holky a auta se nepůjčují a lokality se neprozrazují. Tak se nezlobte, ale sám jsem rád, že to tam není jak na Václaváku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *