Psaronie ze Slánska a pár kousků z Novopacka

Máme tu opět oblíbené téma Psaronií, které asi zajímá všechny sběratele zkamenělých dřev. Předem bych chtěl napsat, že lokality psaronií jsou jedním z nejhledanějších témat na tomto webu, což je pochopitelné, je to jedna z nejžádanějších permokarbonských zkamenělin u nás a já bych chtěl říct, že na tomto webu najdete plno jiných zajímavých informací, ale ne konkrétní místa nalezišť, protože to je know-how každého sběratele. Přeji každému, ať si najde svojí psaronii, protože je to bezvadný pocit, když tento druh zkameněliny najdete a kdo to myslí se sběrem zkamenělých dřev vážně, tak to musí aspoň jednou zažít. Šance je na různých lokalitách stále, nicméně co si budeme nalhávat, úsilí je poměrně veliké a výsledky jsou značně nejisté. Vesměs je to jen pro skalní příznivce zkamenělých dřev, kteří jsou tomu schopni obětovat mnoho času i prostředků, protože na lokality je potřeba jezdit poměrně pravidelně a sledovat situaci na nich. Nejhorší na tom všem je, že se většinou jedná o zcela zanedbatelně malé zóny někde v poli a kdo nezná konkrétní místo, tak je vesměs téměř bez šance. No nic, chtěl jsem vás tak trochu navnadit, abyste nic nevzdávali a hledali dál, protože vždy je šance ;).

IMG_9285_e

Moje první velká psaronie ze Slaného a doposud i můj nejlepší nález.

Kousky, které jsem získal v poslední době

IMG_0524

Psaronie z Krsmolu

IMG_0523

Psaronie z Lísku

IMG_0522

Psaronie z Lísku

IMG_0521

Psaronie ze Slaného

IMG_0520

Psaronie ze Slaného

Příspěvek byl publikován v rubrice Lokality, Slánsko a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u „Psaronie ze Slánska a pár kousků z Novopacka

  1. Bylo by možné příště k fotkám poznamenat velikost kamene, nebo jednotlivé exempláře fotit s objektem známé velikosti (krabička od zápalek, zapalovač, pravítko, etc.), abychom měli představu o rozměrech?

  2. Ahoj Františku tak už jsem našel tu bublinu kam se může něco napsat.Tvoje Psaronie jsou prostě ůžasný a měl jsem tu možnost je vidět na vlastní oči a přeju ti další do tvé sbírky…. M.S.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *