Vodňanská dřeva z třetihor

Dnes jsem se rozhodl nafotit dřeva, která se nacházejí v pískovnách v okolí Vodňan. Tyto dřeva jsou zřejmě z náplavů třetihorních řek a z informací, které jsem slyšel, se v těchto pískovnách vyskytují či vyskytovali několika set kilové kusy pařezů i s rozvětvujícími se kořeny. Skvělé na těchto kusech je možnost jejich zpracování, protože pokud tento materiál seženete v leštitelné kvalitě s obsahem chalcedonu, můžete se těšit na krasné dřevo se zajímavou strukturou. No, posuďte sami, některé vyleštěné kousky mám ve fotogalerii.

_MG_9947 _MG_9946 _MG_9945 _MG_9944 _MG_9943 _MG_9942 _MG_9941

Příspěvek byl publikován v rubrice Lokality, Vodňansko a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u „Vodňanská dřeva z třetihor

  1. Dobrý den, velice mě zaujali Vaše ukázky z Vodňan. Sám jsem tuto lokalitu navštívil a mám jeden trochu zajímavější vzorek a několik třísek. Byl jsem tenkrát v pískovně Čavyně. Rád bych se zeptal, zda víte v jaké části této pískovny lze předpokládat zajímavější nálezy. V textu také píšete pískovny v mnoýném čísle. Můžete prosím prozradit tyto další místa? Děkuji.

    S pozdravem Bohouš

    • Já jsem tam bohužel byl jednou v životě a to jsem se slušně zeptal na vrátnici, jestli je možné se tam porozhlédnou. Bohužel, byl jsem odpálkován, a proto jsem si časem sehnal kontakty, které mi byly schopny tyto dřeva dodat. Každopádně, chodit tam po haldách moc nedoporučuji, protože to vesměs nic nepřinese. Majitel tyto dřeva schraňuje sám a snaží se je rozdávat po muzeích a vědeckým pracovníkům.

  2. Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jak lze tenhle typ zkamenělého dřeva ošetřit. Mám podobný typ kamene z jednoho lomu na pískovec, ale kus se hodně drolí. Částečně odrolit ta křehká část sice jde, ale přijde mi to jako nekonečný proces, kdoví, jestli tam vůbec zbyde nějaký pevnější základ. Dá se to ošetřit nějak chemicky, třeba peroxidem (nebo octem?)..
    díky za info,Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *