Kmínky z Hliníku nad Hronom

Nedaleko Hliníku nad Hronom se těžil a v některých oblastech stále těží bentonit, který v některých vrstvách ukrývá i zkamenělá dřeva a jiné druhy třetihorní flóry. Já jsem bohužel nikdy na těchto lokalitách nesbíral, nicméně jsem získal některé kousky do své sbírky od Slovenských sběratelů, kteří tam kdysi kopali krásné ukázky těchto materiálů. Jaká je tam situace dnes bohužel nevím a ani na burzách jsem již dlouho na něco zajímavého nenarazil. Takže, kousky které dnes mám, považuji za poměrně cenné. Pokud by jste tedy někdo nějaké zajímavé vzorky z Hliníku a okolí měl, tak je rád koupím. Zde je několik kmínků, které mám zpracované ve své sbírce a mnoho jich mám stále nezpracovaných, takže se snad časem budeme moci pokochat dalšími vzorky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hliník nad Hronom, Lokality a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u „Kmínky z Hliníku nad Hronom

  1. v okolí hliníku sa ťaží perlit a kamen,bentonit sa ťaží o nejakých 10-15km dalej,Lutila,kopernica,bartošová lehôtka,ale ked sa oteplí idem sa poobzerať do hliníka,takže až niečo nájdem dám ti vedieť. v okolí bentonitových lomov je skôr skamenelá trstina

  2. Zdravím. Okolie Hliníka bola moja minuloročná záľuba.. okrem ďalších pár lokalít. Mám odtiaľ dosť materiálu, niečo už aj spracované, rovnako tak nejaké to video priamo z akcie. O svoje nálezy alebo skúsenosti sa rád podelím; len pre spresnenie – toto sú konáriky a kmienky z jazerných usadenín, z háld starého lomu na limnokvarcit. A mimochodom serióznych drevárov je stále dosť, aj na Slovensku, určite je táto stránka vynikajúcou motiváciou, vďaka.

    • Díky za komentář a za podporu. Kdyby jste tu chtěl ukázat nějaké vzorky, tak udělejte fotky a třeba i malý komentář k tomu a já to tu rád ukážu. Pokud by bylo i něco na výměnu nebo prodej tak budu také rád.

  3. fakt pekne kusky (hlavne takto po vybruseni vidno krasne tu strukturu dreva), skoda ze tam nie su uvedene rozmery. aspon zo zaujimavosti by som si to porovnal s tym co mam doma.. v tych mojich vzorkach su tie konariky hrube max 4-5 cm. a ked to takto vidim na fotkach, tak mam chut ich dat rozrezat a vylestit 🙂 kedysi som to zbieral v starej kremnicke v byvalom lome na limnokvarcit, teda limnosilicit po novom. mozem poslat fotky toho co mam doma…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *