Přeslička z Tikova

V rámci Jardovýho výprodeje jsem si zakoupil tuto zajímavost. Je to absolutně rekrystalizované a přesně nejde určit o jaký druh se jednalo. Dle mého názoru se jedná o rostlinu z řádu Calamitales asi Calamites sp., nicméně to se jen domnívám. Každopádně, kus je zřejmě dle dostupných informací z Tikova, nicméně podle barev si myslím, že je splaven odněkud z Borovnice, protože ty barvy jsou typické pro tuto oblast. Rozhodně, je to unikátní záležitost, protože druhý takový kus jsem doposud neviděl.

Přeslička, Tikov, 18×15,5 cm

Příspěvek byl publikován v rubrice Lokality, Novopacko a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Přeslička z Tikova

  1. Ano velmi velmi pěkné, bylo by od věci pátrat po podobných kusech. Ikdyž jsou takováto dřeva pro vědce téměř nepoužitelná, mě osobně se líbí, dokumentují komplexně jevy, které se v podkrkonoší udály a nelze je tedy vytrhnout z kontextu a zajímat se jen o dokonale zachovalá dřeva. Bez takovýchto věcí by měl člověk jen velmi velmi úzkou představu o dřevech. Je třeba se dívat i kolem dřev, jaké typy kamenů se vokolí nacházejí a dávat je do souvislostí. Navíc má takovýto vzorek pro mě velkou cenu v tom, že nevidím přesně o co šlo a tak je v tom tajemno. Jak říkal Albert Einstein, kdo už se nedokáže divit, kdo už nedokáže žasnout, je tak říkajíc mrtvý a oči má vyhaslé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *