Přesličkové typy rostlin ze Slánska

Jak již možná víte, okolo Klobuk u Slaného se kdysi v prvohorách rozkládala jezerní pánev, která hostila mnoho druhů rostlin adekvátních tomuto prostředí. Osobně jsem tam našel například psaronie, stromovou přesličku zřejmě rodu Arthropitys Bistriata a některé nižší typy přesliček, které si tu dnes ukážeme. Já tu každopádně nebudu definovat co za konkrétní druhy tu dnes máme, protože nejsem zatím žádný expert na rostliny permokarbonu, ale jsem si celkem jist, že některé z nich, které tu vidíme jsou popsané v knížce „Paleobotanika 2“ od pana Němejce. Až to tedy důkladně nastuduji, tak třeba v budoucnu budu tyto druhy schopen s nějakou přesností určit a můžeme se těšit, že to tu povýšíme na další level ;).

Příspěvek byl publikován v rubrice Lokality, Slánsko a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Přesličkové typy rostlin ze Slánska

  1. Nádherné věci ze slánska, obdoba podkrkonošských hlíz. Paradox je, že můj děda se na slánsku narodil a žil a přestěhoval se do místa v podkrkonoší, kde jsou podobné hmoty také.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *