Plavuňky z Českého ráje

Po delší době tu máme opět něco zajímavého z Českého ráje. Jedná se o kmínky, které jsem v podstatě nikdy neviděl vědecky popsané, takže s jistotou nelze říci o které druhy jde. My s Martinem si myslíme, že je to nějaký druh plavuní, nicméně dřevní hmota je tak rekrystalizovaná, že to s jistotou nelze určit, protože buňky jsou absolutně nečitelné. Další zajímavou věcí, která mi nedá spát, jsou obaly těchto kmínků. Tyto obaly musely vznikat za vydatné podpory chemie z vulkanizmu v době vzniku a není nám zcela jasné, jestli k tomu také nedopomohly nějaké biologické materiály z té doby, jako jsou řasy nebo sinice. Máme tu tedy hromadu otazníků, které snad v budoucnu někdo bude schopen zodpovědět.

IMG_2037 IMG_2039

Příspěvek byl publikován v rubrice Český ráj, Lokality a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Plavuňky z Českého ráje

    • U nás to roste jako z vody je to fofr. Co se těch kusů týká, tak ty jsou tak rekrystalizovaný, že je to jen čistý chalcedon s náznakem nějaké struktury.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *