Lepidostrobusy z Novopacka

Jak asi každý sběratel zkamenělých dřev ví, Novopacké zkameněliny potažmo Podkrkonošské, se považují za top nálezy z Českého permokarbonu když pomineme otisky z jiných nalezišť. Já samozřejmě tyto kousky mám také rád, nicméně se s tím úplně neztotožňuji, protože vím jaké se dají najít kousky jinde. Bavím se tu především o přesličkách, psaronkách a rašelinách. I v jiných krajích se dají nalézt absolutně špičkové ukázky, které dost často suplují až v jistých atributech překonávají materiál nalezený v Pace. Samozřejmě Paka dala opravdu výjimečné kusy především psaronek a rašelin, ale třeba takové přesličky z Rakovnicka jsou pro mě top. Jejich velikosti ,zachování buněk a množství je dle mého názoru mnohem lepší než v Pace.

Tak a teď co to tu máme pro dnešek za kousek. Je to Packá rašelina, kterou jsou našel a vlastnoručně vykopal, takže jsem za tento nález velice rád, protože je to od A až do Z ten správný soubor radostí, který ke sběratelství patří, což asi ani není potřeba vysvětlovat. Abych nezapomněl, jedná se o rašelinku s několika kousky Lepidostrobusů a to tmavé a spláclé v levé polovině rašeliny se jeví pod mikroskopem jako Myeloxylon, což je řapík listu Medullosy.

IMG_1822

Příspěvek byl publikován v rubrice Lokality, Novopacko a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *