Drobnosti, aneb co dům dal.

V posledních dnech jsem se zabýval vesměs jen drobnými dřevy, ale i tak zajímavými. Mám tu například tuto psaronii, kterou se mi podařilo najít v minulém roce ve Slaném. Vizuálně to samozřejmě není kdo ví jaký nález, ale vzácnost to samozřejmě je, protože co si budeme povídat psaronky již dávno v lese nerostou a ve Slaném jich ani ve zkamenělém stavu již mnoho k nalezení není.

IMG_0852

Když už jsme u těch psaronií, tak tu mám ještě jeden kousek, který je z o dost méně tradiční lokality, a to z Rakovnicka. Psaronky nalezené kolem Rakovníka vynikají velice kvalitním prokřemeněním, vesměs jsem ještě neviděl psaronku z této lokality v nějakém horším stavu, vždy to byl téměř čistý až chalcedonový materiál, který se vyznačuje béžovými až žlutými odstíny s velice pěkně zachovalou kresbou vzdušných kořínků.

IMG_0850

Další kousek, který tu dneska můžete vidět je z kategorie náhoďáků. Je to omletý kus dřeva, který jsme našli s Martinem kdesi v Kryrech, když jsme prozkoumávali lokality kolem plynovodu Gazela, ležel tam osamocený v jednom remízku. Vtipné bylo, že nedaleko tohoto dřeva ležel i téměř nový hliníkový pětimetrový žebřík, který jsme také ztopili ;). Tento kámen je zajímavý, protože na první pohled to byla jen nevzhledná ragbyová šiška, která nevykazovala žádné zajímavé znaky a ani barevnost nebyla kdo ví jak zajímavá, nicméně po rozříznutí se dřívko pěkně vybarvilo a ačkoliv to není žádný celotvárek, i tak se mi líbí jeho kresba a barvy.

IMG_0853

Posledním kusem z dnešní sady dřev tu máme zajímavý celotvárek přesličky, který jsem nedávno vyměnil s Jardou. Je to kousek, který se našel v dnes již zaniklé pískovně, která se nacházela nedaleko Chrášťan na hlavním tahu na Karlovy Vary. Docela dost by mě zajímalo, co se v této pískovně kdysi nacházelo, protože tato přeslička je důkazem, že tam mohli být velice zajímavé kusy.

IMG_0848

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *